Fasole batuta

Trimis de Masterchef la 21-12-2012 08:15
Fasole batuta ca preparat de post sau nu este todeauna regina. Destul de zgomotoasa, dar todeauna savuroasa, fasole batuta poti servi atat la masa vegetarianului cat si a celui ce are ca principala vegetala porcul. Fasolea batuta ca preparat este regina mancarurilor de post.
  • Fasole: 500 gr
  • Catei de usturoi: 8
  • Ulei:
  • Pasta de tomate:
  • Morcovi: 2
  • Ardei gras: 1
  • Dovlecel: 30 gr
  • Telina: 30 gr
  • Cartof: 1
  • Ceapa: 3
  • Pastarnac: 1
  • Sare:
  • Piper:
  • Paprika:
  • Cimbru:
  • Marar verde:
  • Patrunjel verde:
Fasolea se pune la inmuiat in apa rece cu cateva ore inainte. Apoi se spala, se alege si se pune la fiert in 2 litri de apa rece cu putina sare. Cand clocoteste se strecoara, se spala si se pune din nou la fiert in 4 litri de apa clocotita. Se aduna spuma si se adauga morcovii, 1 ceapa, telina, dovlecelul, pastarnacul, cartoful taiat in 4 si 1 cub de concentrat. Se fierbe la foc mic cu capac aproximativ 90 de minute, depinde de fasole.
Se poate fierbe si in oala de fiert sub presiune pentru ca fierbe mai repede.
Intre timp curatati si tocati marunt celelalte cepe si puneti-le la calit in ulei, adaugati ardeiul rosu tocat foarte fin, 1 lingura de ketchup, sare, piper, paprika si 2-3 linguri de bulion si lasati la calit pana se inmoaie ceapa, apoi scurgeti uleiul intr-o ceasca.
Dupa ce a fiert fasolea, se scot legumele din zeama, se strecoara si boabele se pun la scurs. Cu zeama si legumele ramase puteti face o ciorba.
Intr-o cratita se amesteca usturoiul dat pe razatoarea mica, uleiul in care s-a prajit ceapa, bulionul ramas, restul de ketchup si celalalt cub de concentrat. Se adauga fasolea si se mixeaza. Daca mai trebuie, puteti adauga putina zeama in care a fiert fasolea si cateva linguri de ulei.
Dregeti gustul de sare, piper si adaugati cimbru, dupa gust.
Puneti-o pe farfurii cu ceapa calita deasupra si garnisiti cu verdeata si felii de morcov fiert. Se serveste ca atare sau impreuna cu carnati prajiti, parjoale, friptura sau rasol de porc.
Pofta buna.
Comentarii
Adauga un comentariu




In 21-12-2012 17:20 paulik a scris:
Azi, fiind o zi de post am gatit o fasole batuta dupa aceasta reteta si vreau sa va zic k a iesit ok.
In 21-12-2012 09:09 Cristina a scris:
Buna, dar merge si cu putina costita prajita, cred ca iar da un gust delicios.
Retete asemanatoare
Mancare de mazare
Fasole batuta ca preparat de post sau nu este todeauna regina. Destul de zgomotoasa, dar todeauna sa
Tocanita de ciuperci
Fasole batuta ca preparat de post sau nu este todeauna regina. Destul de zgomotoasa, dar todeauna sa
Orez cu legume
Fasole batuta ca preparat de post sau nu este todeauna regina. Destul de zgomotoasa, dar todeauna sa