Tort Le Rouge et Le Noir

Trimis de Andreea Lazar la 09-02-2013 16:24

Un tort delicios si racoros!

  • Faina: 12 linguri
  • Praf de copt: un pliculet
  • Oua: 4
  • Lapte: 150 ml
  • Unt: 250 gr
  • Capsuni: 1/2 kg
  • Zahar: 7 linguri
  • Cacao: o lingura
  • Ciocolata neagra : 180 gr.
  • Sirop de capsuni: o ceasca
  • Lichior de capsuni: 1/2 ceasca
  • Apa: o ceasca
  • Zahar pt sirop: 3 linguri
  • Zahar pt glazura: 150 gr.
  • Apa fierbinte: 100 ml

Blatul l-am facut asa:

Am pus intr-o craticioara laptele cu zaharul, cacaua si untul (200 gr doar, restul de 50 de gr. l-am folosit la glazura/topping) si am pus pe foc lasand sa fiarba pana se ingroasa.
Am separat galbenusurile de albusuri si le-am frecat putin cu o lingura de lemn, dupa care, am adaugat galbenusurile la compozitia din craticioara.

Albusurile le-am batut spuma, iar apoi am incorporat faina si praful de copt, amestecand cu grija de jos in sus cu lingura de lemn. Am incorporat apoi la compozitia cu galbenusuri.
Am uns o forma rotunda de tort cu unt si am asezat aluatul in tava. Am dat la cuptor pentru 30-35 de minute.
Am asteptat sa se raceasca, dupa care l-am taiat in 2 parti si m-am apucat sa pregatesc siropul.
Siropul l-am facut asa: Am fiert 100 ml de apa si am amestecat cu lichiorul, siropul de capsuni si 3 linguri de zahar si am mai lasat un pic pe foc cat sa se topeasca zaharul.
Am stropit prima parte de blat cu sirop, dupa care am pregatit capsunile. Le-am spalat, le-am rupt coditele si le-am taiat in 2 sau mai multe felii in functie de marimea lor. Am asezat 2 randuri de felii de capsuni pe blat si am pastrat cateva si pentru ornat.
Am asezat cea de-a doua parte de blat si am stropit-o si pe aceasta cu sirop.
Glazura (topping-ul):

Am fiert 100 ml de apa cu 5 linguri de zahar pana cand s-a legat ca o dulceata.
Ciocolata neagra am dat-o pe razatoarea mare, dupa care am topit-o in baigne-marine, dar am pastrat putin si pentru decor.
Am amestecat apoi siropul de zahar cu ciocolata topita si am adaugat 50 de gr de unt, amestecand continuu si energic si cu cratita pe foc.
Am turnat topping-ul peste blat si am ornat cu felii de capsuni si ciocolata rasa.
Am dat tortul la rece inainte de servire.

Retete asemanatoare
Tort de mere cu caramel
Un tort delicios si racoros!
Tort racoros de fructe
Un tort delicios si racoros!