Salata de calamari

Trimis de Bucatarul la 09-02-2013 07:21

Calamarul se topeste in gura, dressingul de inspiratie thai echilibreaza gustul acrisor, dulce, sarat si picant... am vrut sa fac o incantatie pentru caldura si prospetime.

400 gr calamari mici
1/2 ceapa rosie
1/4 legatura patrunjel (sau coriandru verde)
3 frunze mari de menta
1/2 lamaie
sare
Dressing
2 limes (lamai verzi)
1 1/2 linguri zahar brun
1 1/2 lingura sos de peste (fish sauce)
1 lingurita otet de orez
1/2 lingurita ulei de susan
1 fruza kaffir lime (sau coaja razuita de la 1/2 lime)
2 catei usturoi
1 ardei iute mic, rosu (poate fi uscat)

Curatam calamarii dupa instructiunile de aici. Se taie corpul (tubul) inele, iar tentaculele se lasa intregi.
* eu am lasat pielea pe tentaculele pentru ca acea culoare purpurie se potriveste foarte bine cu verdeturile, facand salata mai aspectuoasa.
Se pune o oala mica cu apa, sare si sucul de la 1/2 lamaie la fiert. Cand clocoteste se pun calamarii in apa si se lasa sa se opareasca timp de 15 secunde (doar cat carnea devine opaca). Se scot rapid cu o paleta cu gauri intr-un bol.
* daca folositi calamari mari, care au peretele tubului mai gros, cresteti timpul de fierbere la 30-45 secunde
Pregatim dressingul: intr-un mojar se strivesc cateii de usturoi cu ardeiul iute (daca e uscat il rehidratati in apa fierbinte timp de 10 minute) pana devin pasta.
Se stoarce sucul lamailor verzi. Se adauga zaharul si se amesteca pana e dizolvat complet. Se adauga pasta de usturoi+ardei iute, otetul, uleiul de susan, sosul de peste si frunza de lime sfaramata (sau coaja de lime razuita). Se amesteca bine si se gusta.
Se toaca ceapa foarte marunt si se pune peste calamari. Se toarna dressingul si se amesteca bine. Se gusta de sare si se adauga daca trebuie (sosul de peste este sarat!).
Se adauga verdeturile tocate fin. Se lasa sa stea intre 1/2 si 1 ora ca sa se imbine aromele, apoi se poate servi. Se aseaza ca o movilita pe platou, avand grija ca tentaculele sa le asezati deasupra, fiindca arata foarte bine.

Retete asemanatoare
stiuca umpluta
Calamarul se topeste in gura, dressingul de inspiratie thai echilibreaza gustul acrisor, dulce, sara
Chiftele de peste
Calamarul se topeste in gura, dressingul de inspiratie thai echilibreaza gustul acrisor, dulce, sara
Budinca de spanac cu peste
Calamarul se topeste in gura, dressingul de inspiratie thai echilibreaza gustul acrisor, dulce, sara