Malai cu lapte

Trimis de Masterchef la 22-01-2013 07:21
Mi-e dor de Buni. Mereu cand mi-e dor de ea, fac o reteta care sa imi aduca aminte de copilarie, de mersul la tara, unde, malaiul cu lapte se face in cuptorul de paine, sambata de obicei, cand se coace painea pentru toata saptamana. Desigur, la tara malaiul cu lapte nu e glazurat cu ciocolata si decorat cu cirese confiate, dar am vrut sa-i dau un aer “urban” si cireasa de pe malai s-a potrivit perfect. E o reteta foarte simpla si rapida, ca de altfel toate retetele culinare de dulciuri din Ardeal, de la tara. Aici, nu sta nimeni sa cantareasca ingredientele cu exactitate, de asta veti gasi expresii ca “o ceasca de zahar”, “2 maini de faina”, “faina cat cuprinde”, “unt cat o nuca”. Si ca sa pastram aceasi nota, nu folosim cantarul de bucatarie azi, ci masuram toate ingredientele cu o cana. O cana clasica, de 250ml, da? Ceasca e mai mica, e ceasca de cafea in general, asta ca sa stiti si voi. Si pentru mine a fost greu la inceput cand o sunam pe Buni sa imi zica o reteta si imi zicea ca nu stie cantitatile, ca o sa simt aluatul la mana. Mi-a luat ceva timp sa simt aluatul la mana, dar am invatat De data asta, tre sa simtim aluatul “la spatula” cum ar veni, respective trebuie sa avem un aluat nici moale, nici tare, care picura incet de pe spatula, care nu se intinde in tava decat daca il nivelam cu lingura. V-am lamurit?
- 3 cani faina alba
- 2 cani faina de malai
- 1 ½ cana lapte
- 4 oua
- 1 cana ulei de floarea soarelui
- o cana zahar tos
- 1 pliculet praf de copt
- o lingura coaja de lamaie
- o lingurita extract de vanilie
- ½ lingurita sare
Incingem cuptorul la 180°C, ungem tava cu unt si o tapetam cu hartie de copt. Intr-un bol incapator, amestecam cu mixerul la viteza mare ouale si zaharul 5 minute, pana zaharul nu se mai simte aproape deloc. Punem apoi uleiul, coaja de lamaie, vanilia si laptele, amestecam bine. La final punem amestecul de faina, faina de malai, praf de copt si sare. Amestecam pana avem o compozitie omogena, pe care o turnam in tava si o coacem 30-40 min sau pana malaiul cu lapte e frumos rumenit si trece testul scobitorii.
Glazura e o banala ciocolata cu lapte, topita la baie de abur si intinsa intr-un strat uniform, cu spatula sau lingurita. Nu e musai sa glazurati, puteti foarte bine sa il pudrati cu zahar pudra si aia e. Sau puteti sa il lasati asa, galben si rumenit, cum l-a lasat Dumnezi, vorba aia. Aici numai imaginatia voastra poate decide ce si cum, asa ca, sa va lasati ghidati de ea, da? Stiti cum merge malaiul asta cu un pahar de lapte rece? Va spun eu…minunat!
Retete asemanatoare
Budinca lui Noe
Mi-e dor de Buni. Mereu cand mi-e dor de ea, fac o reteta care sa imi aduca aminte de copilarie, de
Chec Cu Mere
Mi-e dor de Buni. Mereu cand mi-e dor de ea, fac o reteta care sa imi aduca aminte de copilarie, de
Salam de biscuiti
Mi-e dor de Buni. Mereu cand mi-e dor de ea, fac o reteta care sa imi aduca aminte de copilarie, de