Chiftelute in sos de ciuperci

Trimis de Masterchef la 18-01-2013 07:31
La sfarsit de saptamana va ademenesc cu ceva ce arata prea bine si are un gust prea bun ca sa puteti refuza: chiftelute usoare de vita, intr-un delicios sos de ciuperci. Irezistibile!

Amestec pentru chiftelute
400 gr carne tocata de vita
1 catel mare de usturoi
1 galbenus de ou
1 felie de paine
50 ml lapte
1 lingurita sare
1/4 lingurita piper negru
5 rasnite fulgi chili
cateva fire de patrunjel
ulei pentru prajit
Sos cu ciuperci
1 ceapa
1/2 ardei gras
200 gr ciuperci champignon
1 catel mare de usturoi
80 ml vin alb sec
1 lingurita pudra de hribi
1 lingurita boia dulce
1/4 lingurita boia iute (sau dupa gust, in functie d ecat de picanta doriti mancarea)
1/4 lingurita boia afumata (optional)
1 fir rozmarin
500 ml supa de pui (sau vita)
1/2 conserva de 400 ml de rosii
100 gr smantana acra
1/4 legatura patrunjel
sare, piper negru
Se amesteca carnea tocata cu usturoiul strivit, galbenusul, painea fara coaja inmuiata cu lapte, patrunjelul tocat, sare, piper si chili. Se formeaza chiftelute mici din acest amestec. La fiecare 2-3 chiftelute umeziti-va palmele, se vor forma mai usor. Mi-au iesit 25 chiftelute.
Intr-o tigaie larga se pune ulei doar cat sa acopere fundul intr-un strat subtire. Se prajesc chiftelele, la foc mediu pana se rumenesc frumos pe toate partile. Chiftelele nu trebuie sa fie facute in interior acest moment, e suficient doar sa le rumeniti. Scoateti chiftelele pe servetele de hartie sa se absoarba de grasime.
Din tigaia in care ati prajit chiftelele, scurgeti uleiul, astfel incat sa va ramana doar aprox. 3-4 linguri.
Adaugati ceapa si ardeiul date pe razatoare (sau mixate in blender pana devin pasta). Caliti timp de 5 minute.
Adaugati ciupercile taiate felii si caliti-le inca 5 minute, adaugand si usturoiul strivit in ultimul minut.
Stingeti cu vin si lasati sa fiarba 1-2 minute, pana vinul se evapora.
Adaugati rosiile mixate in blender pana devin pasta. Adaugati si condimentele (toate tipurile de boia, pudra de hribi, 1 lingurita sare si piper negru dupa gust). Fierbeti timp de 5 minute, pana rosiile scad un pic.
Adaugati supa si rozmarinul. Aduceti la fierbere. Fierbeti 10 minute la foc mediu cu capacul pus.
* eu am folosit 300 ml supa de pui si 200 ml apa fiindca doar atata supa mai aveam la congelator
Dregeti sosul de sare. Adaugati chiftelutele in sos, dat focul la mediu spre mic si fierbeti cu capac 30 minute.
Frecati smantana cu aprox 10 linguri de sos pentru a-i creste temperatura. Adaugati smantana in sos impreuna cu patrunjel tocat si amestecati usor, sa nu striviti chiftelele. Lasati tigaia inca 2-3 minute la foc mic.
Se servesc calde, impreuna cu piure de cartofi sau tagliatele fierte.
Retete asemanatoare
Pui cu smantana si rosii
La sfarsit de saptamana va ademenesc cu ceva ce arata prea bine si are un gust prea bun ca sa puteti
Parjoale moldovenesti
La sfarsit de saptamana va ademenesc cu ceva ce arata prea bine si are un gust prea bun ca sa puteti
Cordon bleu din carne de pui
La sfarsit de saptamana va ademenesc cu ceva ce arata prea bine si are un gust prea bun ca sa puteti