Plachie bucovineana

Trimis de Paulik la 10-01-2013 18:54
Pe Siret si pe Prut, e destul peste mare ca si bucovinenii sa-i stie bucoavna.
  • Peste: 2 kg
  • Rosii rascoapte: 1 kg
  • Ciuperci: un castron
  • Smantana: o ceasca
  • Unt: 100 g
  • Ceapa: 1 kg
  • Ardei gras: 3-4 buc
  • Usturoi: 5-6 catei
  • Vin dulce: un pahar
  • Untdelemn: 100 g
  • Cimbru:
  • Sare:
  • Piper:
  • Boia dulce:
  • Patrunjel:
Pestele se grijeste si se taie bucati, felii nu prae groase, se sareaza, pipereaza si se trece prin faina, apoi se rumeneste in untdelemn si unt bine incinse.
Ceapa se curata, se taie pestisori, ardii se taie patratele si ciupercile feliute.
Se incinge ulei si unt si se pun ceapa, ardeii la calit.
Apoi separat se pun la calit ciupercile.
Rosiile sa taie felii, usturoiul se piseaza pasta.
Ciupercile se sting cu vin.
In continuare se asaza, pestele pe pat de legume calite, se acopera cu ciuperci, sos de vin si felii de rosii si se da la cuptor, pe foc potrivit.
Se toaca verdeata, se freaca cu usturoi, boia, cimbru si smantana.
Dupa 10-15 min, pestele se scalda in sosul de smantana si verdeata parfumata si se mai lasa in cuptor inca 10 min, sa se desavarseasca o alchimie miraculoasa.

La Pasti si la Craciun intai sa mananci peste sau pasare, ca sa fii usor ca pasarea si vioi ca pestele.(Candrea)

Acum, ca plachia asta, mai bogata ca o caruta cu prazi de razboi, e gata, se cuvine sa o cinstim, ori cu o Tartara de la Harlau, daca vrea cineva sa tina dieta si sa bea, de sete, ceva usor, ori cu o Feteasca Alba de Probota, facuta din strugurii,abia copti, sa nu fi apucat a se indulci prea tare, sa fi ramas fruct, acrisor(dar nu seaca-seaca, ca nu-i mancare de sec plachia)- cu moliciuni si dezmierdari fertile, inselatoare si primijdioasa cu-i nare masura.
Sursa: Retete de colectie, Radu Anton Roman/ PAIDEIA
Retete asemanatoare
Drob de miel
Pe Siret si pe Prut, e destul peste mare ca si bucovinenii sa-i stie bucoavna.
Spaghete cu bacon si mazare
Pe Siret si pe Prut, e destul peste mare ca si bucovinenii sa-i stie bucoavna.
Stufat de miel
Pe Siret si pe Prut, e destul peste mare ca si bucovinenii sa-i stie bucoavna.