Ciorbita de legume ca la bunica, cea mai buna

Trimis de Bunica Bucatareasa la 07-01-2013 22:42
In sfarsit astazi, dupa atatea mezeluri, aperitive, carnati, sarmale, etc., m-am hotarat sa spal putin stomacul cu putina ciorbita de legume, am plecat catre piata, sa vedeti ce am cumparat, dupa ce m-am enervat ca am bagat atata carnaraie in mine si le-am oferit si la altii, a pai tre sa trecem la ceva mai sanatos si anume o ciorbita numai din legume. Am cautat sa fie toate de gradina cu toate ca este mai greu in aceasta perioada dar cu ce mai am eu prin camara sunt sigura ca dreg cea mai buna ciorba de legume facuta vreodata. HAI SA VA SPUN CE AM CUMPARAT SI VA DETALIEZ TOATE LEGUMELE SI COSTURI:
Cartofi romanesti 2 kg am platit 4 ron
Morcovi 1 kg am platit 2,2 ron
Ardei gras verde 4 buc am dat 5.2 ron
Telina cu frunze am luat una cat pumnul 3,3 ron
Patrunjel radacina 3 radacini 1,9 ron
Ceapa am cumparat 2 kg am dat 4 ron
Restul le am in camara de la bunica pe care o ghiftuiesc de toamna.
  • Cartofi: 1 kg
  • Zarzavat cu rosii din camara: 1 borcan 400 gr
  • Fasole verde: 100 gr
  • Conopida: 1 bucata
  • Ulei de floarea soarelui: 2 linguri
  • Ceapa: 2 cepe taiata rondele
  • Patrunjel radacina: 3 radacini taiate mari
  • Morcovi: 3 buc taiati mari asa imi plac
  • Ardei gras: 2 buc taiati felii
  • Telina: 1 bucata taiata ca morcovul
  • Mazare congelata de la bunica: 100 gr
  • Apa pentru ciorba: 4 litri
  • Vegeta: putin pentru gust
  • Sare: dupa gust
  • Piper macinat: putin
  • Frunze de telina: Toate de la o telina
  • Patrunjel verde proaspat: ornat si gust de verdeata
Si incep prin a va spune ca am pregatit toate ustensilele in bucatarie, am luat un cutit pentru legume, cratita pentru ciorba, un polonic din inox, un tocator de lemn pentru ca sa taim legumele si o lingura de lemn sa gust din cand in cand sa vedem cum este ciorba de legume pe care o prepar. Atentie aceasta ciorbita este reteta mea originala de aceea v-am spus ca este o ciorba de legume ca la bunica cu legume romanesti si cu restul din camara bunici care este plina si fara conservanti, nu adaug conservant la ce pun toamna prefer sa le congelez. Hai ca v-am povestit destul sa va spun cum preparam minunatia de ciorba de legume pe care o putem servi si in perioada de post a pastelui si a craciunului, dar si daca suntem vegetarieni sau tinem post miercuri si vineri.
Luam o cratita de circa 6-8 litri si punem apa in jur de 4 litri pe care o dam la foc pe aragaz.
Curatam si spalam toate legumele pe care le-am cumparat, dupa care le taiem cu un cutit de calitate sa nu ne chinuim. Le taiem dupa cum credeti, eu le tai mai mari pentru a ramane vitaminele cat de cat, cu cat le radem sau le taiem foarte mici isi pierd di proprietati, din vitamine, asa am invatat de la biata mama, Dumnezeu sa o odihneasca, ea le taia mari sa tina gustul.
Dupa ce am taiat legumele pe tocator, am pus on apa care deja fierbea, morcovul, telina si radacina de patrunjel pentru 30 de minute dupa care am condimentat dupa gust cu sare, piper putin si o lingurita de vegeta.
Am pregatit ceapa, cartofii, frunzele de telina care dau un gust de nota 10, conopida, fasolea verde, mazarea si le-am adaugat in oala cu ciorba de legume.
Dupa circa 15 minute este aproape gata si punem 2 linguri de ulei si inainte cu 5 minute zarzavatul din camara bunicii care este deja pregatit si niste patrunjel tocat. Nu punem zarzavatul mai devreme pentru ca nu mai fierb cartofii sau fierb foarte greu. Dca vreti sa adaugati si 500 de ml de bors este alegerea voastra eu o prefer asa. Am luat lingura de lemn sa gust ciorba sa vad daca a iesit ca de obicei, asa a iesit, am luat polonicul si am pus in castroane de lut care sunt cele mai bune pentru ca mentin caldura si savoarea legumelor. Se poate servi cu ardei iute si paine neagra de casa.
BUNICA VA DORESTE POFTA BUNA TUTUROR.
Daca vreti sa faceti ciorba de legume cu carne de pui, porc sau vaca este simplu adaugati carnea sa fiarba in alta cratita si o puneti in ciorba de legume. Aveti in imagini toate legumele, verdeata, condimentele si ingredientele care au fost folosite la cea mai buna ciorba de legume facuta de bunica.
Sa va dea Dumnezeu multa sanatate, revin cu alte retete ca la bunica, va promit copii, iar retetele mele sunt detaliate incat sa le inteleaga toata lumea.
Sursa: www.retetecalabunica.ro
Retete asemanatoare
Ciorba de potroace
In sfarsit astazi, dupa atatea mezeluri, aperitive, carnati, sarmale, etc., m-am hotarat sa spal put
Bors cu perisoare de peste
In sfarsit astazi, dupa atatea mezeluri, aperitive, carnati, sarmale, etc., m-am hotarat sa spal put
Ciorba de peste
In sfarsit astazi, dupa atatea mezeluri, aperitive, carnati, sarmale, etc., m-am hotarat sa spal put