Tort menta si ciocolata

Trimis de Masterchef la 07-01-2013 10:23
Tortul acesta imi aduce aminte de copilarie. Cand aveam 2 lei ma duceam la chioscul din colt si imi cumparam o inghetata "Doina" cu menta, imbracata intr-o pojghita subtire de ciocolata. Era preferata mea. Ce vremuri.......cred ca sunt mai bine de 30 de ani de atunci ! Blatul, catifelat si umed, nu necesita insiropare, iar crema , plina de aroma, i se potriveste perfect. Combinatia menta si ciocolata este divina in acceptiunea mea. Regret cel mai mult ca aparatul meu foto nu ma ajuta sa realizez fotografii asa cum mi-as dori, insa va asigur ca gustul este sublim.
Blatul
7 ua
16 linguri nuci macinate
8 linguri apa
12 linguri zahar tos
3 linguri cacao
Creama :
250 gr smantana pentru frisca
250 gr macarpone
150 gr zahar pudra
3-4 picaturi colorant verde
1 legatura frunze de menta+putina apa+4 linguri zahar sau 4 linguri sirop de menta sau cateva picaturi de esenta de menta
1 lingurita gelatina granule

Blatul :
Se amesteca cacaua cernuta cu zaharul, nuca macinata si se toarna peste ele apa clocotita. Se pune la foc mic si se tine 2-3 minute. Se lasa la racit si incorporeaza pe rand cate un galbenus, apoi albusurile batute spuma. Se tapeteaza cu unt si hartie de copt o forma cu diametrul de 20 cm, se toarna compozitia si se pune la cuptor, la foc mic, 45 minute, pana ce se desprinde de pe peretii formei.
Crema :
Am vrut sa incerc sa folosesc un sirop de menta facut "ad hoc", din frunzele de menta cu apa si zaharul pe care le-am pus pe foc cateva minute, insa nu a iesit concentrat, deci a trebuit sa adaug si cateva picaturi de esenta. In locul acestora se poate folosi direct sirop de menta si chinul nu este atat de mare.............
Se bate smantana pentru frisca, se adauga mascarpone si se bate in continuare pana la incorporare. Adaugam zaharul pudra si colorantul ( eu am avut colorant lichid Wilton ).
Se toarna siropul de menta, gelatina inmuiata in apa rece si pusa 15 secunde la cuptorul cu microunde pana la dizolvarea granulelor si se amesteca rapid pana se omogenizeaza.
Impartim blatul si crema in doua si le aranjam alternativ pe un platou, binenteles, ajutandu-ne de un inel metalic.
Pentru decorare am folosit jumatate de ciocolata amaruie pe care am topit-o la Bain-Marie si cu ajutorul unei pungi taiate la un colt am realizat in graba ( se vedeeee ) formele de pe tort.
Se lasa 3-4 ore pana se intareste crema.
Mi s-a parut exceptional.........
SURSA:http://www.bucataras.ro
Retete asemanatoare
Gogosi cu gem de post
Tortul acesta imi aduce aminte de copilarie. Cand aveam 2 lei ma duceam la chioscul din colt si imi
Savarine
Tortul acesta imi aduce aminte de copilarie. Cand aveam 2 lei ma duceam la chioscul din colt si imi
Budinca de macaroane cu branza
Tortul acesta imi aduce aminte de copilarie. Cand aveam 2 lei ma duceam la chioscul din colt si imi