Piept de porc la tava cu inele glasate de ceapa

Trimis de Bucatarul la 30-12-2012 13:26
Ceapa o folosim de obicei la tocanite, ciorbe, supe, papricas, zacusca, etc., dar ea singura poate constitui o garnitura deosebita, gustoasa si aromata, in special langa o friptura de porc la tava.
Se prepara intr-o ora si 45 de minute din urmatoarele ingrediente:

1,2-1,5 kg piept de porc (cotlet, pulpa, muschiulet, ceafa, gusa)
1 morcov
5-6 cepe
50 g mazare (proaspata, conservata sau congelata)
1 lingurita miere
2 linguri otet rosu
3-4 linguri ulei pentru prajit
2 linguri ulei de masline
1 lingurita boia dulce
1 varf de cutit boia iute
3-4 foi de dafin
500 ml bere blonda
2 linguri ketchup
3 lingurite zahar
unt cat o nuca
1/2 ardei gras rosu, 1 castravete acru
1 peperoni
2 lingurite baza pentru mancaruri
sare, piper, cimbru, maghiran, ienibahar, coriandru
Spalati si feliati carnea, condimentati feliile, fara sa puneti sare, apoi puneti-le la prajit in uleiul incins, 2-3 minute pe fiecare parte, pana devine albicioasa. Scoateti carnea din ulei si asezati-o intr-o tava mai inaltuta. Curatati morcovul si ardeiul gras, taiati-le bastonase, apoi asezati-le langa carne impreuna cu boabele de mazre. Ungeti carnea cu ketchup, turnati berea, uleiul in care s-a prajit, o lingura de otet, adaugati 2 lingurite de zahar, foile de dafin, pudrati cu sare, piper, cimbru, ienibahar, maghiran, adaugati 1/2 litru de apa si dati tava la cuptorul preincalzit la foc mediu 1 ora si 30 minute. Din cand in cand verificati sa nu se arda, eventual micsorati focul si completati zeama cu putina bere sau apa. Mai stropiti carnea cu sosul din tava.

Intre timp curatati cepele, taiatile rondele si puneti-le la glasat intr-o tigaie antiaderenta cu untul, uleiul de masline, mierea, otetul rosu ramas, boiaua iute si cea dulce. Nu umpleti tigaia prea tare, mai bine glasati inelele de ceapa in doua-trei ture. Adaugati putina apa si lasati pe foc mic pana scade aproape de tot zeama si inelele de ceapa se desfac frumos si devin aurii. Adaugati putin cimbru, maghiran, baza pentru mancaruri si dregeti gustul de sare si piper. Taiati castraveciorul in fasiute subtiri si puneti-le peste garnitura de ceapa.

Verificati cat de moale este carnea, daca mai trebuie lasati-o la rumenit inca 10-15 minute. Scoateti tava din cuptor.

Asezati pe platou felii de carne, legume din tava, boabe de mazare, putin sos de la carne si garnitura de inele de ceapa glasata. Decorati cu feliute si fasii de castraveti acri, gogosari, peperoni. Este o friptura picanta, cu garnitura de ceapa, inedita, gustoasa si aspectuoasa. Pofta buna.

SURSA: http://nicuvar.wordpress.com
Retete asemanatoare
Cordon bleu din carne de pui
Ceapa o folosim de obicei la tocanite, ciorbe, supe, papricas, zacusca, etc., dar ea singura poate c
Aripioare , legume,sos
Ceapa o folosim de obicei la tocanite, ciorbe, supe, papricas, zacusca, etc., dar ea singura poate c
ardei umpluti
Ceapa o folosim de obicei la tocanite, ciorbe, supe, papricas, zacusca, etc., dar ea singura poate c