piftie de cocos

Trimis de Bunica la 07-12-2013 13:49

Piftia cea nelipsita de pe mesele noastre de sarbatoare. In unele zone se pregateste de Craciun, in altele de Anul Nou, dar in zona noastra  se pregateste de Boboteaza. Eu am pregatit-o cu mult mai repede, pentru voi, sa aveti reteta de sarbatori. Am folosit un cocos de casa primit de la bunica mea si va puteti inchipui cat de buna a iesit.

  • Cocos: 1
  • Aripi de pui: 5
  • Ceapa: 1
  • Foi dafin: 1
  • Boabe piper: 1 lingurita
  • Usturoi: 4 catei
  • Sare: dupa gust
  • Ou fiert: 1 ptr decor
  • Patrunjel: 1 lingurita

Cocosul se transeaza bucati. Se spala bine carnea cu apa rece. Eu folosesc si cateva aripi (sau labe) in plus, pentru o inchegare mai sigura.
Se pune carnea intr-un vas si se toarna desupra apa care fierbe, ca sa se opareasca carnea. Lasati sa stea 10 minute. Scurgeti apa.
Asezati carnea intr-o oala incapatoare. Acoperiti cu apa rece cat sa treaca cu cativa cm. Adaugati ceapa, dafinul si piperul.
Fierbeti la foc mic, supa abia sa bolboroseasca ici colo, timp de 4 ore. Nu lasati supa sa fiarba in clocote mari, caci se va tulbura. La inceput spumati bine supa si cand scade, stergeti marginea oalei de impuritati. Dupa 2 ore de fiert adaugati 1 lingurita de sare.
Dupa 4 ore de fiert, verificati supa astfel: puneti cateva linguri intr-un vas mic si dati la congelator cateva minute. Verificati apoi ca supa sa fie vascoasa si lipicioasa. Daca e asa, piftia e gata, se va inchega. Daca nu, va trebui sa o mai fierbeti pana devine asa. Dupa 4 ore insa ar trebui sa fie ok.
Strecurati supa printr-o sita si retineti carnea separat.
Striviti cateii de usturoi si adaugati treptat din pasta de usturoi in supa strecurata. Amestecati, lasati 1 minut si gustati. Supa trebuie sa aiba un gust fin, placut de usturoi, dar sa simtit si gustul supei. Adaugati pasta de usturoi pana e pe gustul vostru de usturoiata. Eu am adaugat 1 lingurita pasta de usturoi. Cand faceti acest pas, gustati supa si de sare si adaugati daca simtiti ca e nevoie. Lasati sa stea supa 5 minute cu usturoi, sa se infuzeze.Puneti 4 straturi de tifon intr-o sita asezata deasupra unui vas. Strecurati inca o data supa (se vor retine impuritatile mici si bucatile de usturoi).
Urmeaza degresarea supei. Cea mai simpla si rapida metoda, pe care eu o folosesc in asemenea momente, este degresarea cu un servetel de bucatarie. Procedati astfel: luati doua servetele de bucatarie si suprapuneti-le. Asezati-le apoi deasupra supei, cat sa se imbibe usor de supa la suprafata. Veti vedea grasimea galbena cum se aduna pe servetel. Prindeti servetelul de capete si ridicati-l usor, mutandu-l intr-o farfurie (fara sa strangeti sau sa stoarceti). Repetati acest pas de 3-4 ori, ca sa se degreseze supa cat mai bine.
Dezosati carnea si taiati-o bucati.
In boluri ceramice asezati bucati de carne intr-o parte (avand grija sa puneti din fiecare parte a cocosului: cateva fasii din pulpa, din piept, de pe aripi...). In cealalta parte asezati cate un fir de patrunjel si 1-2 felii de ou fiert. Turnati incet supa peste ele.
Acoperiti vasele cu folie si dati-le la frigider peste noapte, pentru a avea timp sa se inchege.
La servire, presarati boia dulce peste carne.

Retete asemanatoare
Budinca De Clatite Cu Carne De Pui
Piftia cea nelipsita de pe mesele noastre de sarbatoare. In unele zone se pregateste de Craciun, in
Betisoare de pui cu sunca, sufle de sfecla rosie si sos de rucola
Piftia cea nelipsita de pe mesele noastre de sarbatoare. In unele zone se pregateste de Craciun, in
Briose turnulet cu branza
Piftia cea nelipsita de pe mesele noastre de sarbatoare. In unele zone se pregateste de Craciun, in