Scrumbie marinata

Trimis de Bucatarul la 29-12-2012 13:36
Marinata din scrumbie de Dunare

Imi place ideea unui mester bucatar – adevarat profesionist (pe care rude fiind, l-am vazut cu multi ani in urma mesterind, desi era sef de sala, intr-o bucatarie de restaurant cu staif), conform careia tot ce este bun si gustos merita a fi aflat de catre toti cei care gurmanzi sau nu, sunt dornici sa experimenteze retete exotice sau nu, traditionale romanesti sau nu.

Sora mea are o verisoara din partea sotului, la Galati, care este o adevarata mesterita in pregatitul pestelui. De la ea am aflat de curand, o reteta de marinata din scrumbie de Dunare, care se serveste in perioadele calduroase ale anului. Fiind o reteta deosebita, mi-am propus sa continui eu sa experimentez cu scrumbie de Dunare dar si cu alt peste gras (hering, lufar, etc.) ca sa obtin o marinata care sa tina si pana toamna tarziu sau chiar spre iarna.

  • Ulei de floarea soarelui:
  • Scrumbie proaspata: 800 grame
  • Lamaie:
  • Maghiran:
  • Foi de dafin:
  • Sare grunjoasa:
  • Boabe piper:
  • Marar verde:
Deocamdata scriu reteta asa cum am aflat-o si pe care am facut-o si eu, gasind pe ultima suta de metri niste scrumbie de Dunare proaspata.

Pentru 4 borcane de 0,800 Kg cu marinata, ai nevoie de 4-5 Kg de scrumbie de Dunare, proaspata, bucati mai mari, la 4-500 de grame, fiecare.

Se taie capul si se curata pestele de solzi si de mate. Norocosii vor gasi icre proaspete.

Cum se pastreaza icrele proaspete ? Ca orice tip de icre, nici icrele de scrumbie nu este indicat sa se consume imediat (zic cunoscatorii). Se spune ca ar fi toxice daca se consuma imediat ce au fost recoltate si produc deranj stomacal. Nu am fost curios sa verific daca este adevarat. Am preferat sa cred ca DA.

Dupa ce se indeparteaza pielita, fara a se uda, icrele se amesteca cu sare grunjoasa, se inghesuie intr-un borcan si se acopera cu ulei de floarea soarelui. Se consuma frecate cu ulei de floarea soarelui, dupa minim 1 luna de zile de stat in sare, la rece, in frigider. Este cel mai sigur. Dupa 2-3 saptamani, culoarea icrelor, in borcan, se schimba, spre rosu inchis.

Se spala bine pestele si se lasa la scurs intr-o sita sau se sterge cu o carpa curata, daca gospodina este grabita.

Intr-o cratita veche sau intr-o cutie cu capac, din plastic alimentar, se presara un strat gros de sare grunjoasa. Se aseaza pestele sarat din belsug, in interior, pe stratul de sare, inghesuit unul in altul. Sarea trebuie sa inconjoare complet pestele si sa fie si un strat generos de sare deasupra.

Apropo ! Smaltul sarit de la cratita din imagine si negreala de pe margine, se datoreaza sarii, obiectul (cratita adica) fiind folosit numai pentru a se pune alimente in sare.

Se acopera cratita cu un plastic si se tine la rece, in frigider, timp de 3 zile.

Pestele se curata de sare si se spala cu apa rece, sub jet. Se portioneaza in bucati de cca. 2 cm grosime.

Pestele portionat se pune imediat in apa rece cu gheata, pentru 10-15 minute. Gheata se face in congelator. Se gasesc pungi speciale, pentru facut gheata, in market.

Esential ! Pestele portionat nu trebuie tinut o perioada mai mare de timp, in apa cu gheata, deoarece se desareaza complet si nu mai iese ce trebuie.

Bucatile de peste, scurse de apa intr-o sita, se inghesuie in borcane. Pe fundul borcanului se pune praf de maghiran uscat sau marar verde (inventia mea). Mie nu imi place gustul de maghiran.

Se aseaza straturi de peste si lamaie, curatata de coaja (care este amara) si taiata felii subtiri de 1 cm grosime.

Se pun foi de dafin (uscate, 2-3 frunze la borcan) si boabe de piper (20-30 de boabe, la borcan), printre bucatile de peste. Bucatile de peste se inghesuie, cu grija pentru a nu se rupe.

Se toarna ulei de floarea soarelui, in borcan, avand grija ca acesta sa patrunda printre bucatile de peste si sa le acopere.

Pentru a sta cufundate in ulei de floarea soarelui, deasupra borcanului, se pun in cruce, 2-3 betisoare, care preseaza bucatile de peste.

Arata splendid, pe masura gustului.

Pestele se macereaza in borcan, la rece, in frigider, minim 4-5 zile.

Nu va fi nevoie sa pastrati pestele in frigider prea mult timp, pentru ca veti dori sa-l consumati rapid. Este o conserva unica in felul ei.

Gustul este minunat, iar parfumul de peste proaspat, preparat, te imbie sa-l consumi. Incercati, nu veti regreta.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Consumand peste astfel preparat veti putea intelege, cu siguranta, de ce asiaticii prefera pestele crud, adica nefiert, neprajit sau nefacut la cuptor. Poate de aceea, adica deoarece consuma peste crud, asiaticii, conform statisticilor, sunt mai sanatosi decat europenii, traiesc mai mult si sunt mai ahtiati dupa munca. Am zis-o si pe asta cu munca. De fapt am vrut sa zic – la asiatici, munca este sigur mai bine organizata si probabil platita cum se cuvine. Or avea si politicieni adevarati, care nu stau sa se balacareasca toata ziua, intre ei, ca la noi, pe malul Dambovitei.

P:S M-am conformat criticii aduse de catre sotia – vezi ca strici fasonul cu cratita aia cu smaltul sarit – si cum am mai facut o sarja de marinata, am cumparat o cutie din plastic cu capac, pe care am introdus-o in circuit.

Femeile au intotdeauna dreptate, nu-i asa ?
SURSA ARTICOL SI FOTO: http://www.despremancare.ro
Retete asemanatoare
Raci fierti ca la bunica in delta
Marinata din scrumbie de Dunare Imi place ideea unui mester bucatar – adevarat profesionist (pe
Salata de hamsie, chiulca, peste mic
Marinata din scrumbie de Dunare Imi place ideea unui mester bucatar – adevarat profesionist (pe
Merluciu, creveti, legume si citrice
Marinata din scrumbie de Dunare Imi place ideea unui mester bucatar – adevarat profesionist (pe