socata

Trimis de Pescarul Sportiv la 02-03-2013 12:30

Socata se prepara numai din flori de soc proaspete, existand riscul ca cele cele uscate sa devina toxice in combinatie cu celelalte ingrediente. Aceasta reteta este pentru acea socata acidulata, piscacioasa.

10-12 flori de soc
10 l apa
2 kg zahar
2 lamai mari, taiate.
25 g drojdie proaspata
4 linguri otet de mere
un pliculet sare de lamaie
sofran pulbere, daca doriti

Spalati bine florile de soc sub un jet puternic de apa ca sa indepartati toate impuritatile. Puneti-le apoi intr-un borcan de 10 l sau in doua borcane de cate 5 l. Adaugati lamaile.
Separat, puneti apa la fiert. Cand incepe sa clocoteasca, adaugati zaharul, lasati sa dea cateva clocote, apoi opriti focul.
Turnati apa clocotita peste florile de soc si lamaie. Dizolvati drojdia in putina apa calda si adaugati-o peste florile de soc. Puneti si otetul de mere si sarea de lamaie, apoi amestecati.
Daca doriti, pentru culoare, puteti adauga un varf de cutit de sofran pulbere.
Acoperiti borcanele cu tifon sau cu farfuriute si lasati-le in camara, la intuneric, timp de 6 zile, amestecand din cand in cand in aceasta perioada.
Dupa 6 zile, strecurati bautura si pastrati-o in frigider in sticle si nu in bidoane de plastic.

Retete asemanatoare
Fresh de fructe
Socata se prepara numai din flori de soc proaspete, existand riscul ca cele cele uscate sa devina to
Cafea rece cu lichior
Socata se prepara numai din flori de soc proaspete, existand riscul ca cele cele uscate sa devina to
Cafe amaretto
Socata se prepara numai din flori de soc proaspete, existand riscul ca cele cele uscate sa devina to