Cozonac moldovenesc

Trimis de Masterchef la 25-12-2012 15:36
Pentru un Craciun imbelsugat in familie, de pe masa d-voastra nu trebuie sa lipseasca cozonacul moldovenesc. Pufos si delicios, cozonacul este un desert pe gustul tuturor.
  • Faina: 1 kg
  • Galbenus de ou: 10
  • Drojdie proaspata:
  • Untura: 100 grame
  • Ulei: 200 ml
  • Sare:
  • Zahar tos: 300 grame
  • Zahar pudra: 1 lingura
  • Nuci macinate: 300 grame
  • Stafide: 100 grame
  • Cacao: 1 lingura
  • Zahar: 3 linguri
  • Lapte: 500 ml
  • Vanilie: 1
  • Rom: 2 linguri
Se cerne faina intr-un vas adanc si se incalzeste laptele pe foc mic. In 250 ml de lapte se adauga zaharul, se amesteca si se lasa sa se raceasca.

Se amesteca patru linguri de faina cernuta proaspat (separat de faina pentru framantat) cu 250 ml de lapte clocotit.

Se freaca drojdia de bere (o bucata de marimea unei nuci) cu o lingura cu zahar, se pune pasta obtinuta peste faina oparita, se amesteca si se lasa pe marginea plitei la dospit sau, in absenta plitei, pe aragaz, in apropierea ochiului aprins.Galbenusurile, peste care s-a pus sare, se pun peste faina, se adauga coca crescuta si se incepe framantatul.

Se pune laptele caldut peste faina, se amesteca intai bine ouale in aluat, se framanta un sfert de ora, dupa care se adauga ulei pus putin cate putin si untura de porc proaspata.

Se framanta o ora, adunand aluatul spre centrul vasului de framantat.

Se lucreaza la temperatura ridicata si se framanta cel putin trei sferturi de ora. Este gata atunci cand aluatul face basici.
Ca aroma, pentru cozonac se folosesc, cuprecadere, coaja de lamaie sau de portocala rasa, romul sau esenta de vanilie. Aroma se adauga in lapte, inainte de a incepe framantatul.
Cat sta aluatul la dospit, acoperit cu un prosop curat, se trec nucile prin masina de tocat, se amesteca, intr-un castron, cu cacao cernuta proaspat, cu trei linguri cu zahar tos, cu stafide si doua linguri cu rom. Amestecul se intinde pe foaia de aluat pusa pe planseta unsa cu grasime.

Se ruleaza foaia de aluat ca un sul si se pune intr-o tava unsa cu grasime sau se fac mai multe astfel de rulouri, care se pun in forme de cozonac, unse cu grasime.
Se lasa tava sau formele cu aluat pe marginea plitei, la caldura, inca o ora, dupa care se pun in cuptorul cald, cu focul mic, 15 minute, ca sa aiba timp sa mai creasca.

Se face focul mare pentru o jumatate de ora si se coc fara sa se inchida ermetic usa cuptorului.
Inainte de a fi introdusi in cuptor, cozonacii se ung cu ou, se presara pe toata suprafata cu zahar tos si se parfumeaza cu putina vanilie. Restul de vanilie se amesteca cu o lingura cu zahar pudra si se cerne peste cozonacii calzi, scosi din cuptor.
Atentie! Cozonacii nu se taie calzi.



Comentarii
Adauga un comentariu




In 03-01-2013 07:06 Ioana a scris:
reteta de cozonac este geniala,a iesit un cozonac grozav,de fiecare data il voi face dupa aceasta reteta Multumim!
Retete asemanatoare
Branzoaice insiropate
Pentru un Craciun imbelsugat in familie, de pe masa d-voastra nu trebuie sa lipseasca cozonacul mold
Tort de frisca cu inima de zmeura
Pentru un Craciun imbelsugat in familie, de pe masa d-voastra nu trebuie sa lipseasca cozonacul mold
Prajitura boema
Pentru un Craciun imbelsugat in familie, de pe masa d-voastra nu trebuie sa lipseasca cozonacul mold