Pub - Restaurarant medieval

Adresa: Str. Aleea Sf. Capistrano, Nr. 1 (santurile cetatii)
Alba Iulia
Telefon: 0728 444 415
Email: contact@pub13.ro
Web: http://www.pub13.ro/

Restaurant medieval autentic, cu o arhitectura unica in sud-estul Europei, caruia i-au trecut pracul o multime de oficialitati si vedete;
Florin Piersic, Marcel Iures, Gheorghe Visan, Coca Blos, Adriana Trandafir, Pavel Bartos, Cristi Borcea(Dinamo), Florian Walter(U Cluj), Gica Popescu, Catalin Botezatu, Ioan Popa Popas, Florin Chilian, Nicu Alifantis, Mircea Vintila, Victor Socaciu, Florin Sasarman, Ducu Berti, Stefan Banica Jr., Directia 5, Iris, Compact, Vank,Proconsul, Krypton, Margineanu & Banda, Marius Mihalache, Ovidiu Lipan Tandarica, Spitalul de Urgenta, Sistem, Cargo,Sarmalele Reci, Zdob si Zdub, Ada Milea, Blanoz, Connect-r, Fly Project, Sorin Brotnei(Akcent), Ana Lesco, Bere Gratis, Desperado, Anca Parghel, Mandinga, Mike & Blue Spirit, Riff, Fara Zahar, Pavel Stratan, Vita de Vie, Black Beers, Play & Win, Antract, Doru Octavian Dumitru, Shannon, Holograf, Casa Locco, HI-Q, Dj.Project, Spin, Marius Moga & Iulia Vantur, Concha, Dj.Vasile, Ioan G.Pascu, Ionut Fulea, Nicolae Furdui Iancu, Ioan Bocsa, Sava Negrean Brundascu, Sotii Rednic.
Premierul Calin Popescu Tariceanu, Petre Roman, Atasatul Comercial al Chinei, Primarul Thessaloniki(GR), Primarul Arnsberg(D), Primarul Tel Aviv(IS), Teodor Stolojan, Ministrul Aparari Teodor Atanasiu, Ministrul Finantelor Vladescu, Ministrul Agriculturi Gheorghe Flutur, Ministrul Educatiei Daniel Funeriu, Parlamentari, Secretari de Stat, Reprezentantul Natiunilor Unite Pentru Europa de Est, plus multi altii, carora le multumim pentru prezenta.

Turnul Portii - este barbacana, unde la 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul Voievod al Valahiei a intrat in cetatea medievala Balgrad (Capitala Transilvaniei 1542-1690), in urma victoriei de la Selimbar, si a devenit guvernator de Transilvania realizand Unirea politica a Transilvaniei, Moldovei si tarii Romanesti.
Aceasta incapere deosebita, care din punct de vedere arhitectonic este o constructie impresionanta unica in arhitectura militara, ecleziastica sau civila din sud-estul Europei, ea fiind construita la inceputul secolului al XVI-lea cu scop militar, ca barbacana, in fata portii "Pretoria" al Castrului Roman, pe amplasamentul caruia in anul 1516 a inceput ridicarea cetatii medievale Balgrad (Orasul Alb, nume dat de piatra folosita la Castrului Roman), care timp de cinci secole a fost martora unor evenimente de interes istoric si national, luand mai multe intrebuintari in functie de nevoile si interesele acelor vremuri;

I. Barbacana Portii Sf. Gheorghe - Planul armatei Habsburgice din 1687 ne dezvaluie un amanunt de mare importanta: un element suplimentar de protectie. De la poarta cu doua turnuri gemene, cu "Luppa Capitolina" pe ea un culoar, probabil fracturat si el de un pod ridicator, conducea catre o barbacana cu plan circular. Regimul ei de inaltime, mai scund, lasa la vedere turnurile vechii porti. Daca la scurt timp de prima ei fixare grafica, zidurile au fost intr-atat de distruse incat harta de la 1711 contureaza doar un edificiu aproximativ, cu profilul literei U, in schimb surpriza a venit ulterior. In programul constructiilor cetatii celei noi, la nivelul substructiilor, barbacana a fost curatata de ruine si conservata la interiorul noului bastion al Cetatii Vauban (Sf.Ioan de Capistrano). Interventiile au degajat atunci o constructie din blocuri de piatra, cu diametrul de 20 m, rezultat al mansonarii sale, in asa fel incat orice urme de accese sa-i dispara, iar apoi a fost dotata suplimentar cu un pilon, bolti si rasuflatori, pentru a deservi un depozit de pulbere. In aceasta noua haina arhitectonica, barbacana medievala a portii Sf. Gheorghe este si astazi vizibila prin piatra aflata la baza acestei incaperii.

II. Pulberaria Rotunda - Construita in timpul domniei lui Carol al VI-lea, in cel de-al VII-lea bastion numit Sf. Capistrano sau al Transilvaniei, in perioada anilor 1715-1738, ea facea parte din lucrarile ascunse de o deosebita importanta, destinata pentru pastrarea si depozitarea armamentului, prafului de pusca si de tun, precum si proiectilele acestora (Cetatea fiind centrul militar al Transilvaniei si depozitul general de armament). Proiectata de arhitectul italian Giovanni Morandi Visconti in 1714, ea a fost finalizata de catre urmasii acestuia, arhitectii Iosif Quandri si Konrad von Weiss, in perioada 1718-1738. Constructia mai apare clar si in proiectele fortificatiei din anii 1731 in legenda explicativa la litera H "doua magazii de pulbere", iar in cele din 1738 si 1747 este numita "pulberaria rotunda".
III. Moara Cetatii - urmand a fii amenajata in depozitul de pulbere rotund in timpul asediului Cetatii de catre trupele maghiare in primavara anului 1849, ea fiind actionata de patru cai, observandu-se si azi locasurile grinzilor morii din pereti. Proiectul a apartinut arh. Col.Domashewskz si a pastrat acesta denumire pana in 1968.
IV. Crama - a fost amenajata in anul 1968, cu ocazia sarbatoririi semicentenarului Unirii Transilvaniei cu Romania, si inaugurata de catre Nicolae Ceausescu, fiind cel mai cunoscut local al acelor vremuri remarcandu-se prin petrecerile cu lautari. A functionat pana in 1976.
V. Revolutia din 1989 - gaseste spatiul sub administrarea Armatei Romane si primeste o noua destinatie, fiind folosit drept "ascunzatoare" pentru Securitate, pentru a proteja membrii acesteia de furia populatiei.
VI. PUB 13 - s-a deschis in noiembrie 2003, dupa sapte luni de restaurare si punere in valoare a spatiului. Aceasta fiind prima investitie privata din Cetate.
Pentru cunoscatori... atmosfera, locul si conceptia sa inseamna mai mult decat un spatiu in care bautura se asorteaza de minune cu mancarea buna si cu muzica de calitate. Locul iti creaza un sentiment nobil pentru ca in sine respecta ideea pierduta de nobil prin excelenta, fara titluri, fara onoruri, doar prin discretie si deschidere, de la mirosul vinului fiert pana la apetisantele preparate, atragand acele persoane care sunt in cautarea atmosferei de altadata aceea a cavalerilor si al principi(i)lor, pe care o credeau pierduta prin galbenele pagini ale cartii de istorie. Cine vine la noi revine cu drag amintindu-si cu placere ca in Cetatea din Alba Iulia exista un loc care respecta istoria, traditia si oamenii contemporani. Pentru ca nu este vorba doar despre vin si mancare, e mereu mai mult decat atat si intotdeauna e altfel...

Comentarii
Adauga un comentariu
In 01-02-2013 18:43 Daniel Iordache a scris:
Superb acest restaurant, se mananca de vis, calitate nota 10+