curatarea stiucii

Trimis de Oana Serbov la 31-10-2013 20:13

curatarea stiucii se face in felul urmator ,stiuca poaspata se curata foarte usor de solzi incepem de la coada si dam in raspar (vorba din popor)la capul stiucii e un pic mai greu deoarece solzii se fac plecum o platosa ,dupaa ce am curatat pe ambele parti si pe burta de solzi taiem stiuca pe burta incepind de sus spre coada,scoatem matele oprind stomacul si ficatul care sunt un deliciu la ciorba ,scoatem besica iar pe sira cu virful unui cutit scoatem bine tot singele,apoi lasam stiuca in apa foarte rece la desingerat apoi o spalam si o portionam dupa cum vrem ,coada si capul la ciorba iar corpul la plachie ,piftelute,prajit ,stomacul stiucii deasemeni se despica si se curata bine cu un cutit apoi se spala si se arunca asa in scirba in cazanul in care facem ciorba de peste * * *
iar stiuca ptr sarat se curata astfel
mentionez ca ,atunci cind punem stiuca la sare sau orice alt peste ce il avem nu il curatam de solzi ,deci ,curatam stiuca de mate si o despicam pe la sira de la cap pina inspre coada apoi crestam sira pe o parte si pe alta si la oasele laterale crestam din loc in loc de la sira spre burta ,apoi lasam stiuca la desingerat in apa rece,daca constatam ca nu s a desingerat o vom spala bine pina ramine alba curata in crestaturile facute bagam sare bine,bine,mentionez ca pestele isi ia sare cit ii trebuie ,atentie la cap acolo se baga bine sare la branhii ca stiti dumneavoastra treaba se impute de la cap ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,